Πρωταθληματικός αγώνας τα επόμενα χρόνια η Ανάβαση Ιωαννίνων

Με τη διαβεβαίωση ότι η Ανάβαση Ιωαννίνων θα γίνει θεσμός και τα επόμενα χρόνια θα εντάσσεται στο πρωτάθλημα αναβάσεων, συνοδεύτηκε η συνέντευξη τύπου για την 1η Ανάβαση Ιωαννίνων, που διοργανώνεται το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουλίου, στην επαρχιακή οδό που οδηγεί στους Λιγκιάδες.

Τον αγώνα διοργανώνει το Σωματείο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ιωαννίνων ΕΛ.ΕΤ.Α και στη μάχη με τα χρονόμετρα θα πέσουν 23 πληρώματα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι από την περιοχή των Ιωαννίνων, ενώ υπάρχουν και συμμετοχές από Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αίγιο και Κέρκυρα, δείχνοντας ότι η διοργάνωση έχει όλες τις προϋποθέσεις να μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια και να ενταχθεί στο καλεντάρι της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος.

Τη χαρά του για την επανεκκίνηση της αγωνιστικής δραστηριότητας του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην περιοχή, μετά από δύο χρόνια απραξίας, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑ Χρήστος Σαρηγιαννίδης. «Αναβιώνουμε έναν αγώνα που είχε γίνει πολύ πολύ παλιά. Αυτός ο αγώνας τα επόμενα χρόνια θα γίνει θεσμός και πρωταθληματικός», τόνισε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε τους μεγάλους χορηγούς, το «Ι.ΚΤΕΟ AUTOTEST Βουνοπλαγιάς» και την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων «PEUGEOT – CITY CARS ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ», καθώς και την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών, το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων, το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική, χωρίς τη συμβολή των οποίων δε θα μπορούσε να γίνει ο αγώνας. Ειδική αναφορά έκανε στην κοινότητα Λιγκιάδων, που δέχθηκε να γίνει ο αγώνας στη συγκεκριμένη διαδρομή.

Για μια διοργάνωση, που έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή, έκαναν λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Βασίλης Γοργόλης και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Ιωαννιτών Βασίλης Ζωγράφος.

«Στηρίζουμε τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, ο οποίος θα έχει θετικό αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή. Ο αγώνας αυτός εντάσσεται στο πλαίσιο του αθλητικού τουρισμού, καθώς έρχονται πληρώματα από άλλες περιοχές, συνεισφέροντας στην τοπική οικονομία, αλλά και αποτελώντας πρεσβευτές της περιοχής μας στους τόπους τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γοργόλης, συγχαίροντας την ΕΛΕΤΑ.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός σε μια περιοχή με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, σε ένα τοπόσημο για τον Δήμο Ιωαννιτών. Η διοργάνωση αυτού του αγώνα στον συγκεκριμένο χώρο δημιουργεί προϋποθέσεις προβολής. Πάντα οι αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ειδικά σε μια όμορφη διαδρομή όπως αυτή των Λιγκιάδων», τόνισε από την πλευρά του ο Β. Ζωγράφος, σημειώνοντας πως ο Δήμος από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την προσπάθεια, δίνοντας τις εγκρίσεις για κλείσιμο δρόμων, αλλά και ενισχύοντας και οικονομικά την προσπάθεια.

Ο αγώνας

Η διαδρομή μήκους 4 χλμ. ξεκινά από τη διασταύρωση της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Τρικάλων με τους Λιγκιάδες και τερματίζει λίγο πριν την κεντρική πλατεία της μαρτυρικής Κοινότητας. Την πρώτη ημέρα, Σάββατο 8 Ιουλίου, θα διεξαχθούν οι χρονομετρημένες δοκιμές και την Κυριακή 9 Ιουλίου τα δύο σκέλη του αγώνα.

Ο χώρος των pits, όπου θα γίνει ο αρχικός τεχνικός έλεγχος, θα είναι επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων–Τρικάλων, μετά τη διασταύρωση των Λιγκιάδων προς Μάζια, ενώ ο τελικός τεχνικός έλεγχος και η απονομή των επάθλων θα γίνει στην πλατεία των Λιγκιάδων.

Ο δρόμος προς Λιγκιάδες θα κλείσει στις 9 το πρωί του Σαββάτου και στις 9.30 το πρωί της Κυριακής, και μέχρι την ολοκλήρωση του αγώνα το μεσημέρι. Μέχρι εκείνη την ώρα οι θεατές θα πρέπει να έχουν πάρει τη θέση τους στη διαδρομή.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω του αγώνα, εκτός του δρόμου προς Λιγκιάδες, κλειστή θα είναι και η Εθνική Οδός Ιωαννίνων – Τρικάλων, από τον κόμβο Λιγκιάδων έως τη Μάζια, από τις 8 το πρωί μέχρι το μεσημέρι.

Όπως έκανε γνωστό ο Αστυνόμος Α’ του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων Γιώργος Τάσσης, πληρώματα της Αστυνομίας θα βρίσκονται στον κόμβο της Αμφιθέας για να εκτρέπουν την κυκλοφορία, ωστόσο δε θα επηρεαστεί η εξυπηρέτηση των ξενοδοχείων και των εστιατορίων στην Αμφιθέα.  Η κίνηση από Ιωάννινα προς Μάζια και αντίστροφα θα μπορεί να γίνεται μέσω Λογγάδων, ενώ τα βαρέα οχήματα που κινούνται προς Μάζια –Πέραμα – Κακαβιά δε θα εξέρχονται στον κόμβο Ζαγορίου στην Εγνατία Οδό αλλά θα συνεχίζουν για την έξοδο στον κόμβο Ιωαννίνων.